- Hide menu

FRANCO VECCHIET, NAŠE GORE LIST, ELENA NIEVES IZ DALJNE ARGENTINE

Andreja Farneti, Primorski Dnevnik, Trieste Italia, 6 de junio de 2010

Sobre la Residencia Internacional de Artistas Arteden realizada en junio de 2011, en Longera comunidad de minoría eslovena en Trieste, Italia.

ARTEDEN -UMETNIKI SE PREDSTAVLJAJO

Častni gost letošnje mednarodne likovne delavnice v Lonjerju je tržaški umetnik Franko Vecchiet, ki bo letos praznoval pomembno življenjsko obletnico. Vecchiet se je z umetnostjo začel ukvarjati v rosnih letih, zelo pomembno pa je bilo srečanje z Avgustom Černigojem, s katerim je sodeloval dolgo let. »Vse se začenja z risbo, saj je baza vsega, nadaljuje pa se s slikanjem. V današnjem sodobnem svetu se odpirajo mnoge poti, umetnik pa lahko sledi le nekaterim,« je dejal umetnik, ki je bil prepričan, da bo svet zapustil kot grafik, saj se je s tem ukvarjal dobrih 25 let. Sedaj se zamejski umetnik, ki je maturiral na slovenskem klasičnem liceju, ukvarja z različnimi stvarmi: od slikanja do instalacij. »Vsa umetniška področja, s katerimi se ukvarjam, druži iskanje enega enotnega smisla pri svojih delih, kot tudi dati nek smisel življenju,« je pojasnil.
Skoraj sedemdesetletni ustvarjalec začenja svoja dela na podlagi določenega projekta. Najprej si začrta idejo, nato jo z ljubeznijo in pazljivostjo spremeni v umetnino. Tudi za sobotno razstavo ima že jasen projekt v mislih. »Ne bi rad preveč razkril svojega dela, ker se vedno bojim, da se kaj zatakne. Na razpolago imam le nekaj dni in upam, da mi bo uspelo realizirati načrt.« Vecchiet sodeluje na Artednu kot umetnik prvič, vsako leto pa je pristopil zraven in pomagal organizatorjem. Misli pa, da je pobuda ena najzanimivejših v naši pokrajini, saj združi mednarodne, mlade in kvalitetne umetnike.»Arteden je bleščeča zvezda v sivem okolju.«
Iz daljne Argentine je po dolgih urah leta v Lonjer prispela Elena Nieves, ki je letos prvič na Artednu, od leta 2005 pa redno razstavlja v Italiji. Z umetnostjo se ukvarja od kadar pomni, ko je bila stara 18 let pa se je vpisala na državno šolo za likovno umetnost, kjer je diplomirala v risanju, slikarstvu in analizi del. »Ukvarjam se pretežno z risanjem, za katerega je največ povpraševanja. Drugače pa tudi slikam in se ukvarjam z videoinstalacijami,« je povedala štiriinštiridesetletna umetnica, ki najraje riše s tušem na platnu ali papirju. V svoje slike ujame naravo, krajine, cvetlice in rastline.
Kaj bo predstavila v soboto točno še ne ve. »Mislila sem na dve ali tri slike na platnu s tekočimi akrilnimi barvami. Če mi bo ostalo nekaj časa, bom pripravila še poliptih, to je velika slika na steni, ki jo sestavlja mnogo manjših slik, je pojasnila Nievesova, ki živi in dela v Buenos Airesu. O likovni delavnici Arteden meni, da je zelo zanimiva tudi, ker vplete veliko ljudi iz vasi: od kuharice, ki jim pripravlja vsak dan kosilo in večerjo, do ljudi, ki jim priskrbijo vse potrebščine.
»Drugače so umetniki vedno zaprti vase, tukaj pridejo v stik z vaščani«.

http://www.primorski.it/stories/Trst/193810/

 

Otras notas relacionadas con la residencia Arteden 2011

http://www.primorski.it/stories/Kultura/193892/

http://ilpiccolo.gelocal.it/cronaca/2011/07/12/news/a-longera-in-esposizione-le-opere-di-arteden-2011-1.725699

http://www.primorski.it/stories/Trst/193933/